هر سیستم با توجه به اجزای تشکیل دهنده و محل جایگیری اجزا دارای طراحی خاصی است. در طراحی سیستم استانداردها و اصول مربوط به آن نیز دارای ویژگی های مختص به خود است. سیستم پایپینگ به عنوان یکی از حساسترین و مهمترین بخشهای صنعت نیز از این قاعده مستثنا نبوده و دارای طراحی مناسب به خود است.
در طراحی سیستم پایپینگ به موارد مختلفی توجه میگردد: اجزای تشکیل دهنده، جنس اجزا، محل و نوع اقلام به کار رفته در سیستم و استاندارهای سیستم پایپینگ و بسیار موارد دیگر از جمله نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
علاوه بر نکاتی که در انتخاب اجزا و طراحی آن مهم است، عوامل و پدیدههایی نیز وجود دارد که تاثیر منفی بر عملکرد آن میگذارد. عوامل محیطی همچون دما، زلزله، باد، رطوبت و یا عوامل دیگر چون لرزشهای سیستم و … که در صورت عدم توجه به آنها باعث ایجاد تاثیرات مخرب بر سیستم میگردد.
برخی از عوامل مخرب بر سیستم پایپینگ
- وزن و فشار سیستم (داخلی یا خارجی)
- تغییرات دمایی
- باد-زلزله
- لغزش و لرزش های سیستمی
- رطوبت
تاثیر وزن و فشار بر روی سیستم پایپینگ
کنترل و مهار وزن سیستم پایپینگ از جمله موارد مهم در طراحی آن است. سیستمهای پایپینگ همانند دیگر سازهها باید از تاثیر نیروهای خارجی در امان باشند. برای جلوگیری از تاثیر این نیروها باید برای سیستم تکیهگاههایی در نظر گرفته شود. وظیفه این تکیهگاهها تحمل وزن اجزای سیستم بهعلاوه سیالات است. برای تعیین فشارهای ناشی از وزن سیستم از محاسبات و معادلاتی استفاده میگردد که توسط مهندسین پایپینگ انجام میشود.

تاثیر تغییرات دمایی بر سیستم پایپینگ
یکی از موارد تاثیر گذار بر روی سیستم پایپینگ، انبساط و انقباض اجزاست که بر اثر سرد یا گرم شدن محیط یا سیال صورت میگیرد. توجه به دمای آن به منظور استفاده بهینه از سیستم و انتخاب نوع متریال تجهیزات بسیار اهمیت دارد.
با توجه به هزینههای بالای طراحی و ساخت پروژهها و همچنین تنوع بسیار تجهیزات صنعتی، انتخاب اقلام صنعتی با توجه به شرایط مورد استفاده، کار بسیار دشواری است. هر کدام از تجهیزات مورد استفاده در سیستم دارای جدول ویژگی خاص خود است که توجه به آنها بسیار در انتخاب نوع کالا کمک مینماید.
تاثیر باد و یا زلزله بر روی سیستم پایپینگ
بلایای طبیعی از جمله باد، زلزله و … از جمله مواردی هستند که در سیستم پایپینگ موجب ایجاد اثرات مخرب بسیاری خواهد شد. علاوه بر خرابیهای به وجود آمده در هنگام باد یا زلزله، مسئله انفجار یا هدر رفت منابع از مسائل مهم و مورد توجه است.
استفاده از شیرآلات صنعتی دارای قطع کن، شیر اطمینان(سیفتی ولو)، شیر تخلیه ایمنی و تجهیزات مناسب برای جلوگیری از این اثرات تاثیر مثبتی در این موارد دارد.
تاثیر لغزش و لرزشهای سیستمی
در هنگام پمپاژ سیالات، ارتعاشات و موجهایی در سیستم بروز میدهند و این تکانها خسارات جبرانناپذیری به بار میآورند. برای جلوگیری از این ارتعاشات و اثرات زیانبار آنها بعد از پمپها از لرزه گیرها در مسیر لوله استفاده میشود.
تاثیر رطوبت بر روی سیستم پایپینگ
در هر محیطی با افزایش رطوبت هوا امکان خوردگی و زنگزدگی فلزات افزایش یافته و باعث کاهش طول عمر آنها میگردد.
با توجه به اهمیت سیستم پایپینگ و اثرات مخربی که زنگزدگی بر شیرآلات و اتصالات صنعتی میگذارد توجه به متریال مناسب در انتخاب نوع تجهیزات بسیار ضروری است. شکستن لولهها، نشت مواد و اثرات زیانبار آنها سالانه خسارات فراوانی بر سیستمها وارد مینماید.
استفاده از متریال مناسب در ساخت شیرآلات همچون شیرآلات و اتصالات پلی اتیلن، فولاد ضد زنگ، استنلس استیل از جمله متریال در برابر خوردگی و زنگ زدگی در محیطهای مرطوب به شمار میرود.