اتصالات صنعتی انواع مختلفی همچون اتصالات جوشی، اتصالات فشار قوی و فلنجها است. ما در این مقاله سعی داریم به معرفی اتصالات فشار قوی و کاربرد آن در صنایع به مختصر بپردازیم.
این نوع از اتصالات صنعتی برای خطوط، شیرآلات و لولههای گاز، آب، بخار آب و سایر سیالات در فشار بالا و همچنین در پتروشیمی کاربرد دارد و از فولاد و آلیاژهای آن ساخته میشود.
سهراهی، زانویی، فلنج و تبدیل از انواع اتصالات فشار قوی هستند که این اتصالات با توجه به اندازه دیگر تجهیزات و فشار سیال، کلاسهای متفاوتی دارند.
این اتصالات صنعتی با توجه به نوع مواد اولیه و متریال به کار رفته نیز دستهبندی میشوند:
- اتصالات دندهای فولادی
- اتصالات ساکت
- اتصالات گالوانیزه فولادی
دسته بندی اتصالات فشار قوی برحسب کاربرد آنها
علیرغم تجهیزات کوچک و سادهای که اتصالات فشار قوی دارند، در انتقال سیالات در فشار بالا، قلب صنایع هستند. زیرا در برخی مواقع ممکن است وجود یک زانویی در مسیر انتقال خط لوله موجب افزایش بازده کاری شود. این اتصالات براساس کاربردشان به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- اتصالات مغزی
- اتصالات نیپل
- اتصالات مهره ماسورهای
- اتصالات زانویی
- اتصالات سه راهی
- اتصالات بوشن
- اتصالات چپقی
- اتصالات تردولت
- اتصالات سوکولت
اتصالات فشار قوی پلی اتیلن و انواع آن
این نوع از اتصالات صنعتی، بر روی لوله پلی اتیلن نصب میشود. همچنین تولید این اتصالات به صورت مایتری امکان پذیر است. تمامی این اتصالات پلی اتیلن فشارقوی از نوع تک جداره است که در مسیر خطوط لوله پلی اتیلن تک جداره نصب میشود. انواع این نوع از اتصالات پلی اتیلن عبارتند از:
- اتصالات مایتری
- اتصالات تزریقی
- اتصالات الکتروفیوژن
- اتصالات پیچی
- اتصالات فلنجی
که به معرفی هرکدام به صورت مختصر میپردازیم.
اتصالات جوشی
اتصالات جوشی از جمله بهترین نوع از اتصالات فشار قوی برای لولههای پلی اتیلن است. در صورتی که این اتصالات از جنس لوله به کار رفته ساخته شود، مقاومت آن بیشتر از لوله خواهد بود. اتصالات مایتری بر اساس استاندارد (DIN16936) ساخته میشود. ابعاد و اندازه این اتصالات را میتوان با توجه به خواسته مشتری و با رعایت استانداردهای جهانی، متفاوت و سفارشی ساخت.
اتصالات تزریقی
از ویژگیهای اتصالات فشار قوی تزریقی، مقرون به صرفه بودن آن نسبت به سایر اتصالات صنعتی و امکان تولید آن با ابعادهای مختلف براساس فشارهای متفاوت است. با این وجود این نوع از اتصالات معایبی هم دارند:
1. ممکن است در فرآیند تولید اتصالات تزریقی، در جداره داخلی اتصالات فضای خالی بوجود آید.
2. در صورتی که نوع گرید مواد بکار رفته برای تولید اتصالات تزریقی پلی اتیلن با گرید لوله متفاوت باشد، فرآیند جوش و گداخت به خوبی انجام نمیشود و در واقع پیوند مولکولی لازم برقرار نمیشود. بنابراین در خطوط فشار بسیار قوی و حساس از این نوع اتصالات استفاده نمیکنیم.
اتصالات الکتروفیوژن
اتصالات فشار قوی الکتروفیوژن از جمله مطمئنترین اتصالات فشار قوی پلی اتیلن است. این اتصالات صنعتی با اندازهها و ابعاد متفاوت برای فشارهای کاری متفاوت تولید شدهاند. در این نوع اتصالات فرآیند اتصال پذیری با کیفیت بسیار بالا صورت میگیرد و به همین دلیل برای خطوط حساس مانند خطوط انتقال گاز یا مواد پتروشیمی استفاده میشود.
با وجود محبوبیت این نوع از اتصالات، معایبی نیز دارد از جمله: اتصالات الکتروفیوژن وارداتی هستند، از این رو قیمت بسیار بالایی دارند. با افزایش ابعاد این اتصالات و فشار کاری، قیمت آن افزایش نیز مییابد بنابراین در برخی پروژهها با توجه به بودجه کم از این اتصالات استفاده نمیشود. امروزه نیز با توجه به تحریمهایی که کشورمان با آن مواجه است امکان تهیه این اتصالات با مشکلات فراوانی همراه است.
اتصالات پیچی
همانطور که از نام آن مشخص است این اتصالات ساختار پیچی دارند و به همین علت این اتصالات حداکثر فشاری معادل ۱۰ اتمسفر را میتوانند تحمل کنند. بنابراین از اتصالات پیچی در فشارهای بیشتر از ۱۰ اتمسفر استفاده نمیشود. حداکثر سایز این اتصالات ۱۱۰ میلیمتر است. کاربرد این اتصالات صنعتی بیشتر در زمینهای کشاورزی و زمینهای زراعی برای آبیاری است.
اتصالات فلنجی
از این نوع اتصالات برای لولههای پلی اتیلن به سایر لولهها استفاده میشود. در اتصالات فلنجی یک سر به روش جوشی متصل میگردد، همچنین بین لولهها یک واشر مناسب با ابعاد لوله قرار میگیرد و رینگها با پیچ و مهره متصل میشوند. ریختن روغن، گریس یا هر ماده شبیه به اینها در محل اتصال ممنوع است زیرا موجب نشتی میشود. اگر رینگ و پیچ و مهره بکار برده در این نوع اتصالات مناسب باشد و اتصال فشار قوی فلنجی به درستی صورت پذیرد از جمله اتصالات صنعتی مطمئن و با طول عمر بالا خواهد بود.